Parametry | Opis |
Nazwa botaniczna | Curcuma longa |
Rozmiar opakowania | 25 kilogramów |
Minimalna wielość zamówienia | 25 kilogramów |
Pochodzenie | Indie, Chiny |
Forma | Żółtawy proszek |
Dostępność | Opakowania zbiorcze, Pod własną marką |
Jakość | Organiczna oraz konwencjonalna |
Okres przydatności do spożycia | 24 miesiące |
Wielkość porcji | 1 łyżka stołowa |
Kategoria | Zioła i przyprawy |
Opis Produktu
Kurkuma w proszku sprowadzana jest z Indii, gdzie panuje wilgotny i gorący klimat. To idealny klimat do wzrostu kurkumy. Łodyga i korzenie rośliny Curcuma Longa są używane do produkcji kurkumy w proszku, która nadaje jej silny pieprzny smak. Ma jasnożółty lub pomarańczowy kolor i jest jednym z najczęściej używanych składników do gotowania w Azji Południowej.
Historyczne pochodzenie kurkumy to Azja i należy do rodziny imbirów. Jest to również jedna z najbardziej cenionych przypraw na świecie. Wreszcie kurkuma jest również jedną z najtańszych przypraw na świecie.
Jest bardzo poszukiwana nie tylko ze względu na niską cenę lub rzadkość, ale także ze względu na kolor i smak. Służy również do barwienia odzieży. Hindusi podczas swoich ceremonii używali również proszku z kurkumy do wytwarzania kolorowych past.
Ze względu na swój pieprzny smak i kolor kurkuma w proszku stała się podstawowym składnikiem risotto, curry, ciast, zup i wielu innych potraw na całym świecie, zwłaszcza w Azji, Europie i Afryce. Po dodaniu zmielonej kurkumy potrawy nabierają niepowtarzalnego smaku. Należy do rodziny imbirów, dzięki czemu posiada charakterystyczny drzewno-kwiatowy zapach i smak. Jeśli zmieszasz mieloną kurkumę w proszku z kurkuminą, uzyskasz musztardowy smak.
Jak używać kurkumy w proszku
Dzięki niej mleko może być bogatym, rozgrzewającym napojem. Możesz użyć kurkumy, aby poprawić smak zup i curry. Służy również do przyprawiania pieczonych warzyw.