This content is blocked due to privacy reasons, you need to allow the use of cookies.
This content is blocked due to privacy reasons, you need to allow the use of cookies.
Parametry Opis
Nazwa botaniczna Curcuma longa
Rozmiar opakowania 25 kilogramów
Minimalna wielość zamówienia 25 kilogramów
Pochodzenie Indie, Chiny
Forma Żółtawy proszek
Dostępność Opakowania zbiorcze, Pod własną marką
Jakość Organiczna oraz konwencjonalna
Okres przydatności do spożycia 24 miesiące
Wielkość porcji 1 łyżka stołowa
Kategoria Zioła i przyprawy

Opis Produktu

Kurkuma w proszku sprowadzana jest z Indii, gdzie panuje wilgotny i gorący klimat. To idealny klimat do wzrostu kurkumy. Łodyga i korzenie rośliny Curcuma Longa są używane do produkcji kurkumy w proszku, która nadaje jej silny pieprzny smak. Ma jasnożółty lub pomarańczowy kolor i jest jednym z najczęściej używanych składników do gotowania w Azji Południowej.

Historyczne pochodzenie kurkumy to Azja i należy do rodziny imbirów. Jest to również jedna z najbardziej cenionych przypraw na świecie. Wreszcie kurkuma jest również jedną z najtańszych przypraw na świecie.

Jest bardzo poszukiwana nie tylko ze względu na niską cenę lub rzadkość, ale także ze względu na kolor i smak. Służy również do barwienia odzieży. Hindusi podczas swoich ceremonii używali również proszku z kurkumy do wytwarzania kolorowych past.

Ze względu na swój pieprzny smak i kolor kurkuma w proszku stała się podstawowym składnikiem risotto, curry, ciast, zup i wielu innych potraw na całym świecie, zwłaszcza w Azji, Europie i Afryce. Po dodaniu zmielonej kurkumy potrawy nabierają niepowtarzalnego smaku. Należy do rodziny imbirów, dzięki czemu posiada charakterystyczny drzewno-kwiatowy zapach i smak. Jeśli zmieszasz mieloną kurkumę w proszku z kurkuminą, uzyskasz musztardowy smak.

Jak używać kurkumy w proszku

Dzięki niej mleko może być bogatym, rozgrzewającym napojem. Możesz użyć kurkumy, aby poprawić smak zup i curry. Służy również do przyprawiania pieczonych warzyw.

This website needs you to allow the use of cookies as described in our