| Parametry | Opis | 
| Nazwa botaniczna | Papaver somniferum | 
| Rozmiar opakowania | 25 kilogramów | 
| Minimalna wielość zamówienia | 25 kilogramów | 
| Pochodzenie | Turcja | 
| Forma | Nasiona | 
| Dostępność | Opakowania zbiorcze, Pod własną marką | 
| Jakość | Organiczna oraz konwencjonalna | 
| Okres przydatności do spożycia | 12 – 24 miesięcy | 
| Wielkość porcji | 1 łyżka stołowa | 
| Kategoria | Nasiona i pestki | 
Opis Produktu
Z maku otrzymujemy pyszne pestki, których używamy w winegretach i babeczkach. Te maki są również nazywane makiem lekarskim. Ma naukową nazwę Papafer somniferum, która oznacza mak nasenny. Pochodzi z lateksu maku strąka, który zawiera 12% morfiny.
Zapewnia chrupkość, która świetnie smakuje w wypiekach z odrobiną cytrusowo-orzechowego posmaku. Europa produkuje niebieski mak o smaku migdałowym, podczas gdy z drugiej strony jest to całkowite przeciwieństwo brązowego i białego maku, które oferują bogatszy smak.
Obecnie głównymi producentami tych szaro-niebieskich nasion są Turcja, Kanada i Holandia. Nasiona otrzymujemy z suchych owoców maku. Nie mają żadnych szkodliwych skutków. Mak lekarski potrzebuje do rozwoju ciepłego i suchego klimatu. Są produkowane w wąskich górach 4500 mil w całej Azji Środkowej, od Pakistanu po Turcję i Birmę. Teraz zaczął być uprawiany także w Meksyku, Kolumbii i Ameryce Łacińskiej.
Jak używać niebieskich nasion maku
Możesz użyć tych nasion do słodyczy i wypieków. Chcąc uzyskać jak najlepszy smak maku lekarskiego w wypieku, należy je upiec lub opiekać.