This content is blocked due to privacy reasons, you need to allow the use of cookies.
This content is blocked due to privacy reasons, you need to allow the use of cookies.
Parametry Opis
Nazwa botaniczna Papaver somniferum
Rozmiar opakowania 25 kilogramów
Minimalna wielość zamówienia 25 kilogramów
Pochodzenie Turcja
Forma Nasiona
Dostępność Opakowania zbiorcze, Pod własną marką
Jakość Organiczna oraz konwencjonalna
Okres przydatności do spożycia 12 – 24 miesięcy
Wielkość porcji 1 łyżka stołowa
Kategoria Nasiona i pestki

Opis Produktu

Z maku otrzymujemy pyszne pestki, których używamy w winegretach i babeczkach. Te maki są również nazywane makiem lekarskim. Ma naukową nazwę Papafer somniferum, która oznacza mak nasenny. Pochodzi z lateksu maku strąka, który zawiera 12% morfiny.

Zapewnia chrupkość, która świetnie smakuje w wypiekach z odrobiną cytrusowo-orzechowego posmaku. Europa produkuje niebieski mak o smaku migdałowym, podczas gdy z drugiej strony jest to całkowite przeciwieństwo brązowego i białego maku, które oferują bogatszy smak.

Obecnie głównymi producentami tych szaro-niebieskich nasion są Turcja, Kanada i Holandia. Nasiona otrzymujemy z suchych owoców maku. Nie mają żadnych szkodliwych skutków. Mak lekarski potrzebuje do rozwoju ciepłego i suchego klimatu. Są produkowane w wąskich górach 4500 mil w całej Azji Środkowej, od Pakistanu po Turcję i Birmę. Teraz zaczął być uprawiany także w Meksyku, Kolumbii i Ameryce Łacińskiej.

Jak używać niebieskich nasion maku

Możesz użyć tych nasion do słodyczy i wypieków. Chcąc uzyskać jak najlepszy smak maku lekarskiego w wypieku, należy je upiec lub opiekać.

This website needs you to allow the use of cookies as described in our