Parametry | Opis |
Nazwa botaniczna | Chenopodium quinoa |
Rozmiar opakowania | 25 kilogramów |
Minimalna wielość zamówienia | 25 kilogramów |
Pochodzenie | Peru, Boliwia |
Forma | Czarne nasiona |
Dostępność | Opakowania zbiorcze, Pod własną marką |
Jakość | Organiczna oraz konwencjonalna |
Okres przydatności do spożycia | 24 miesiące |
Wielkość porcji | 1 kubek |
Kategoria | Nasiona i ziarna |
Opis Produktu
Komosa ryżowa to jednoroczna roślina zielna uprawiana ze względu na jadalne nasiona i rośnie głównie w Ameryce Południowej jako roślina zbożowa. Quinoa jest dostępna w wielu kolorach. Najbardziej znanym kolorem komosy ryżowej jest biały, ale popularność zyskują również czerń i czerwień. Jeśli porównamy czarną komosę ryżową z białą, ma ona wyjątkowy słodko-ziemisty smak.
Pochodzenie czarnej quinoa
Quinoa pochodzi z Ameryki Południowej i jest rośliną wysokogórską. Jest używany jako główny produkt spożywczy od tysięcy lat i zdobył nagrodę Inków. Czarna komosa ryżowa to certyfikowany organiczny materiał siewny, a nie ziarno. Wzrost czarnej komosy ryżowej występuje w suchych i chłodnych, górzystych regionach Boliwii. Podczas przetwarzania i uprawy komosy ryżowej nie ma sztucznych składników i zanieczyszczeń. Dlatego jest bez GMO. W porównaniu do swojego białego odpowiednika, czarna komosa ryżowa ma twardą konsystencję i bardziej ziemisty smak.
Jak używać czarnej quinoa
Quinoa to doskonały dodatek do każdego przepisu na ryż i łatwy w użyciu. Można go również dodawać do zup, kaszek i sałatek. Niech komosa ryżowa w Twojej kuchni jest świetna ze względu na jej przepyszny smak i wygodę. Możesz podawać komosę ryżową zamiast kuskusu lub ryżu na zimno lub na gorąco. Zacznij dzień od świeżej komosy ryżowej, gotowanej z owsianką i owocami. Daje fantastyczny smak w towarzystwie zup i gorących garnków, z ziołami ze świeżych ryb, smażonych potraw i curry, tworząc wspaniałe sałatki lub dodatki. Doskonale zastępuje pękniętą pszenicę w Tabouli w kaparach, oliwkach, pieczonych śródziemnomorskich warzywach i kozim serem. Surowa komosa ryżowa z przepisami na babeczki i chlebem lub mieszana komosa ryżowa z wiórkami kokosowymi jest przepyszna. To świetny zamiennik owsa na pyszne bezzbożowe kruszonki. Jeśli ugotujesz 1 filiżankę czarnej komosy ryżowej, wystarczy na 3 filiżanki. Aby dobrze wypłukać, należy używać zimnej wody. Użyj odsączonej komosy ryżowej z nasionami powyżej 2 cm zimnej wody w rondelku. Zagotuj wodę na umiarkowanym ogniu, przykrywając patelnię. Następnie odchyl pokrywkę i zmniejsz ogień. Gotuj na tym samym ogniu, aż zacznie wyskakiwać, będzie delikatny i potrójny. Gdy komosa ryżowa się ugotuje, pozostaw ją na 5 minut i wyłącz ogrzewanie. Wtedy twoja puszysta komosa ryżowa jest gotowa do podania.