This content is blocked due to privacy reasons, you need to allow the use of cookies.
This content is blocked due to privacy reasons, you need to allow the use of cookies.

Parametry Opis
Nazwa botaniczna Chenopodium quinoa
Rozmiar opakowania 25 kilogramów
Minimalna wielość zamówienia 25 kilogramów
Pochodzenie Peru, Boliwia
Forma Czarne nasiona
Dostępność Opakowania zbiorcze, Pod własną marką
Jakość Organiczna oraz konwencjonalna
Okres przydatności do spożycia 24 miesiące
Wielkość porcji 1 kubek
Kategoria Nasiona i ziarna

Opis Produktu

Komosa ryżowa to jednoroczna roślina zielna uprawiana ze względu na jadalne nasiona i rośnie głównie w Ameryce Południowej jako roślina zbożowa. Quinoa jest dostępna w wielu kolorach. Najbardziej znanym kolorem komosy ryżowej jest biały, ale popularność zyskują również czerń i czerwień. Jeśli porównamy czarną komosę ryżową z białą, ma ona wyjątkowy słodko-ziemisty smak.

Pochodzenie czarnej quinoa

Quinoa pochodzi z Ameryki Południowej i jest rośliną wysokogórską. Jest używany jako główny produkt spożywczy od tysięcy lat i zdobył nagrodę Inków. Czarna komosa ryżowa to certyfikowany organiczny materiał siewny, a nie ziarno. Wzrost czarnej komosy ryżowej występuje w suchych i chłodnych, górzystych regionach Boliwii. Podczas przetwarzania i uprawy komosy ryżowej nie ma sztucznych składników i zanieczyszczeń. Dlatego jest bez GMO. W porównaniu do swojego białego odpowiednika, czarna komosa ryżowa ma twardą konsystencję i bardziej ziemisty smak.

Jak używać czarnej quinoa

Quinoa to doskonały dodatek do każdego przepisu na ryż i łatwy w użyciu. Można go również dodawać do zup, kaszek i sałatek. Niech komosa ryżowa w Twojej kuchni jest świetna ze względu na jej przepyszny smak i wygodę. Możesz podawać komosę ryżową zamiast kuskusu lub ryżu na zimno lub na gorąco. Zacznij dzień od świeżej komosy ryżowej, gotowanej z owsianką i owocami. Daje fantastyczny smak w towarzystwie zup i gorących garnków, z ziołami ze świeżych ryb, smażonych potraw i curry, tworząc wspaniałe sałatki lub dodatki. Doskonale zastępuje pękniętą pszenicę w Tabouli w kaparach, oliwkach, pieczonych śródziemnomorskich warzywach i kozim serem. Surowa komosa ryżowa z przepisami na babeczki i chlebem lub mieszana komosa ryżowa z wiórkami kokosowymi jest przepyszna. To świetny zamiennik owsa na pyszne bezzbożowe kruszonki. Jeśli ugotujesz 1 filiżankę czarnej komosy ryżowej, wystarczy na 3 filiżanki. Aby dobrze wypłukać, należy używać zimnej wody. Użyj odsączonej komosy ryżowej z nasionami powyżej 2 cm zimnej wody w rondelku. Zagotuj wodę na umiarkowanym ogniu, przykrywając patelnię. Następnie odchyl pokrywkę i zmniejsz ogień. Gotuj na tym samym ogniu, aż zacznie wyskakiwać, będzie delikatny i potrójny. Gdy komosa ryżowa się ugotuje, pozostaw ją na 5 minut i wyłącz ogrzewanie. Wtedy twoja puszysta komosa ryżowa jest gotowa do podania.

This website needs you to allow the use of cookies as described in our