Parametry | Opis |
Nazwa botaniczna | Piper nigrum |
Rozmiar opakowania | 25 kilogramów |
Minimalna wielość zamówienia | 25 kilogramów |
Pochodzenie | Azja, Europa |
Forma | Proszek |
Dostępność | Opakowania zbiorcze, Pod własną marką |
Jakość | Organiczna |
Okres przydatności do spożycia | 12 miesięcy |
Wielkość porcji | 1 łyżka stołowa |
Kategoria | Zioła i przyprawy |
Opis produktu
Rośliny papryki wytwarzają niedojrzałe owoce, które są jeszcze zielone, a następnie wykorzystuje się je do produkcji czarnego pieprzu. Przed suszeniem owoce są gotowane i czyszczone w gorącej wodzie. Ciepło wody przyspiesza proces brązowienia podczas suszenia. Proces suszenia trwa kilka dni, nawet przy użyciu maszyn. Podczas tego procesu pieprz wokół nasion ciemnieje, tworząc cienką warstwę i kurczy się. Po zakończeniu procesu suszenia otrzymany produkt nazywa się ziarnem pieprzu. Czarny pieprz jest jedną z najczęściej używanych przypraw, które są dodawane do kilku potraw. Jest to również najczęściej wymieniana przyprawa na świecie. W tej przyprawie znajduje się związek chemiczny o nazwie piperyna, który nadaje jej wyjątkowy ostry smak, różniący się od papryczki chili. Jest używany na całym świecie do aromatyzowania, głównie z solą.
Pochodzenie czarnego pieprzu w proszku
Patrząc wstecz, czarny pieprz był jedną z najcenniejszych przypraw, którymi handlowano. W tamtych czasach ludzie używali ziaren pieprzu zamiast prawdziwych monet jako pieniędzy. Piper nigrum to nazwa rośliny kwitnącej, z której wyprodukowano czarny pieprz. Pochodzi z rodziny Piperaceae, która ma owoce zwane ziarnami pieprzu. To owoc, który jest suszony, a później używany jako przyprawa i przyprawa. Średnica w pełni wyrośniętego owocu pieprzu wynosi około 5 mm. Kolor owocu jest ciemnoczerwony i ma pestkę podobnie jak pestkowce. Jest źródłem produkcji mielonego pieprzu i ziaren pieprzu, które są powszechnie znane jako zielony pieprz (suszone niedojrzałe owoce), biały pieprz (dojrzałe nasiona owoców) lub czarny pieprz (gotowane i suszone niedojrzałe owoce).
Jak używać czarnego pieprzu w proszku
Pieprz czarny jest najczęściej używaną przyprawą prawie na całym świecie do dodawania przypraw i podgrzewania potraw. Ziarna pieprzu mogą być również używane w marynatach, zupach, gulaszach i bulionach. Po obróbce dostępne są również w różnych kolorach. Można ich używać do przygotowywania potraw lub przyprawiania.