Parametry | Opis |
Nazwa botaniczna | Lycopersicon esculentum |
Rozmiar opakowania | 25 kilogramów |
Minimalna wielość zamówienia | 25 kilogramów |
Pochodzenie | Europa |
Forma | Czerwony proszek |
Dostępność | Opakowania zbiorcze, Pod własną marką |
Jakość | Organiczna oraz konwencjonalna |
Okres przydatności do spożycia | 12 – 24 miesięcy |
Wielkość porcji | 1 oz / 28 gram |
Kategoria | Zioła i przyprawy |
Opis Produktu
Do przygotowania proszku pomidorowego używa się suszonych rozpyłowo pomidorów. Ten drobny proszek jest przechowywany w spiżarni po odwodnieniu pomidorów i zmieleniu ich na proszek. Po łacinie pomidory są również nazywane Lycopersicon lub Wolf Peach. Pomidory były uważane za trujące przez bardzo długi czas. Posiadają ozdobne owoce i liście. Pochodzenie tej rośliny to Europa, a zwłaszcza Wielka Brytania.
Pochodzenie proszku pomidorowego
Świeże pomidory są zamieniane w papkę, a suszenie rozpyłowe owej papki daje w wyniku proszek pomidorowy. Suszenie rozpyłowe stosuje się w przypadku płynnej mieszanki, która daje drobny proszek pomidorowy. Jeśli dokonasz niewielkich zmian w dyszy rozpylającej, możesz uzyskać spójny proszek z pomidorów. Produkt jest silnie skoncentrowany i ma matowo czerwony kolor. Ale można go wzmocnić do jaskrawo czerwonego, na życzenie konsumenta.
Jak używać proszku pomidorowego
Możesz użyć go w wielu potrawach, zamieniając go w czerwoną pastę pomidorową po wymieszaniu z wodą. Proszek pomidorowy może być stosowany w wielu przepisach jako zamiennik świeżych pomidorów, ponieważ może poprawić smak potraw. Poprawia smak świeżej salsy ogrodowej i dodaje smaku bezsmakowym pomidorom ze sklepu spożywczego.