Parametry | Opis |
Nazwa botaniczna | Curcuma longa |
Rozmiar opakowania | 25 kilogramów |
Minimalna wielość zamówienia | 25 kilogramów |
Pochodzenie | Indie, Chiny |
Forma | Żółtawy proszek |
Dostępność | Opakowania zbiorcze, Pod własną marką |
Jakość | Organiczna oraz konwencjonalna |
Okres przydatności do spożycia | 24 miesiące |
Wielkość porcji | 400 – 600 mg 3 razy dziennie |
Kategoria | Zioła i przyprawy |
Pochodzenie kurkumy w proszku (w kapsułkach)
Nasza kurkuma pochodzi z Indii, gdzie klimat jest gorący i wilgotny. Jest to doskonały klimat do uprawy kurkumy. Nasze kapsułki z kurkumą produkujemy w Holandii. Łodygi i korzenie rośliny Curcuma longa są używane do produkcji kurkumy w proszku, która nadaje jej silny pieprzny smak. Jest koloru żółtego lub pomarańczowego. Jest to jeden z najczęściej używanych składników kulinarnych w Azji Południowej. Jest poszukiwana nie tylko ze względu na niską cenę lub rzadkość, ale także ze względu na kolor i smak. Służy również do barwienia odzieży. Hindusi używali kurkumy do robienia kolorowych past na swoje święta oraz przyjęcia. Ze względu na swój ostry smak i kolor kurkuma stała się podstawowym składnikiem risotto, curry, ciast, zup i wielu innych potraw na całym świecie, zwłaszcza w Azji, Europie i Afryce. Po dodaniu do potraw mielonej kurkumy nabierają one niepowtarzalnych smaków. Należy do rodziny imbirów, dzięki czemu posiada wyjątkowy drzewno-kwiatowy zapach i smak. Jeśli zmieszasz pokruszony proszek kurkumy z kurkuminą, będzie smakował jak musztarda.
Jak używać kurkumy w proszku w kapsułkach
Kapsułki z kurkumą w proszku można łatwo spożywać z niewielką ilością wody lub innego rodzaju płynu.