Opis produktu
Drzewa rodowe są zbierane w małych gospodarstwach w amazońskich lasach Afryki i Peru. Są źródłem pozyskiwania ziaren kakaowca. Ziarna te są bardzo starannie zbierane, czyszczone, sortowane i suszone. Ziarna kakao surowe są twórcami smaku i surowcem do produkcji czekolady. Ziarna te mogą oferować masło kakaowe i inne ekstrahowane ciała stałe z kakao.
Pochodzenie ziaren kakao
Inną nazwą drzewa kakaowego jest Theobroma cacao i jest to surowe źródło czekolady. Ziarna kakaowe lub ziarna kakaowca są zasadniczo używane do produkcji czekolady i są zbierane z tego drzewa. Owocem tego drzewa są strąki, a nasiona tego owocu to fasola. Skorupa kapsuły ma jasny kolor i bardzo twardą skorupę. Rosną na gałęziach drzewa w postaci kęp. Po pierwsze, te strąki to bezwonne małe, białe kwiaty nazywane kalafiorami. Te kwiaty rosną na starych gałęziach drzewa.
NutriBoost oferuje surowe ziarna kakao pochodzące z Peru i rosnące głównie w leśnych regionach Amazonii, Junín, Cusco, Ayacucho i San Martín. W smaku ziaren kakaowca jest gorzki, podobnie jak niesłodzona czekolada.
Jak używać ziaren kakao
Może być używany do kawy, pieczenia, po zmiażdżeniu dodać do smoothie, muesli, lodów, mieszanki trailowej, ciasta ciasteczkowego lub jako zamiennik w przepisach lub deserach na chipsy czekoladowe.