Parametry | Opis |
Nazwa botaniczna | Cocos nucifera |
Rozmiar opakowania | 20 kilogramów (4×5 kg) |
Minimalna wielość zamówienia | 20 kilogramów |
Pochodzenie | Indonezja |
Forma | Granulki |
Dostępność | Opakowania zbiorcze, Pod własną marką |
Jakość | Organiczna oraz konwencjonalna |
Okres przydatności do spożycia | 24 – 36 miesięcy |
Wielkość porcji | 1 łyżka stołowa |
Kategoria | Superfoods |
Opis Produktu
Oferowany przez nas cukier kokosowy jest w całości ekologiczny i pochodzi z Indonezji. Królewskie kwiaty palmy kokosowej wytwarzają skrystalizowany nektar, z którego wytwarza się cukier kokosowy o słodkim smaku. Będzie nienagannym dodatkiem do Twoich soków, wypieków, domowego musli, sosów, deserów, kawy i owsianki. Sok z kiełków ciętych kwiatów oleju kokosowego jest źródłem produkcji cukru z kwiatów kokosowych. W południowo-wschodniej Azji był używany od tysięcy lat jako substancja słodząca. Rolnicy delikatnie kroją znaczek kwiatu, wspinając się na drzewo, aby uzyskać nektar z kwiatów cukrowych. Po zebraniu nektar jest przenoszony do gotowania w kotłach. W tym procesie wilgotność nektaru spada, co pozwala na krzepnięcie. Gdy mieszanina ostygnie, kryształowa cegła jest tarta. Chociaż ma nazwę cukier kokosowy, nie ma typowego kokosowego smaku. Wygląda jak średni lub jasnobrązowy kryształ i smakuje jak karmel z niewielkim posmakiem słodowym. Pomimo posiadania aromatu nie narzuca się.
Jak używać cukru kokosowego
Cukier z kwiatów kokosa jest całkowicie organiczny i podobnie jak cukier biały ma taki sam słodzący smak. Będzie doskonałym dodatkiem do smoothie, kremowych deserów i innych słodkich dań. Smak cukru kokosowego jest intensywniejszy niż cukru białego, dlatego minimalna ilość wystarczy, aby uzyskać przyjemny słodki smak. Może służyć jako słodzik do kawy lub możesz uzyskać ciekawe smaki w swoich napojach. Jego popularność szybko rośnie w przypadku dżemów, sałatek owocowych, koktajli i przetworów owocowych.