This content is blocked due to privacy reasons, you need to allow the use of cookies.
This content is blocked due to privacy reasons, you need to allow the use of cookies.
Parametry Opis
Nazwa botaniczna Triticum spelt
Rozmiar opakowania 20 – 25 kilogramów
Minimalna wielość zamówienia 20 – 25 kilogramów
Pochodzenie Holandia
Forma Białawy, brązowy proszek
Dostępność Opakowania zbiorcze, Pod własną marką
Jakość Organiczna oraz konwencjonalna
Okres przydatności do spożycia 12 – 24 miesięcy
Wielkość porcji 26 gramów
Kategoria Nasiona i ziarna

Opis Produktu

Orkisz łuskany, zwany także Farro Grande, należy do rodziny farro. Najpierw był uprawiany w Persji, która obecnie nazywa się Iranem, następnie jego uprawę rozpoczęto w Europie Południowo-Wschodniej. W tym czasie był to główny produkt spożywczy i pierwszy rodzaj pszenicy używanej do produkcji chleba.

Pochodzenie orkisza łuskanego

Orkisz ma również inne nazwy, którymi są pszenica łuskana i pszenica Dinkel. Ten rodzaj pszenicy został po raz pierwszy uprawiany przed 5000 pne. Służył do wyrobu wypieków, holenderskiego Jenever czy oczyszczania piwa.

Jest również uważany za podgatunek pszenicy, ponieważ oba wyglądają podobnie

Jak używać orkiszu łuskanego

Orkisz łuskany może być używany jako pełne ziarna lub w postaci mąki. Z mąki orkiszowej można zrobić ciastka i chleb. Może być również używany zamiast pszenicy do przygotowania chleba lub mąki pszennej.

This website needs you to allow the use of cookies as described in our