Parametry | Opis |
Nazwa botaniczna | Triticum spelt |
Rozmiar opakowania | 20 – 25 kilogramów |
Minimalna wielość zamówienia | 20 – 25 kilogramów |
Pochodzenie | Holandia |
Forma | Białawy, brązowy proszek |
Dostępność | Opakowania zbiorcze, Pod własną marką |
Jakość | Organiczna oraz konwencjonalna |
Okres przydatności do spożycia | 12 – 24 miesięcy |
Wielkość porcji | 26 gramów |
Kategoria | Nasiona i ziarna |
Opis Produktu
Orkisz łuskany, zwany także Farro Grande, należy do rodziny farro. Najpierw był uprawiany w Persji, która obecnie nazywa się Iranem, następnie jego uprawę rozpoczęto w Europie Południowo-Wschodniej. W tym czasie był to główny produkt spożywczy i pierwszy rodzaj pszenicy używanej do produkcji chleba.
Pochodzenie orkisza łuskanego
Orkisz ma również inne nazwy, którymi są pszenica łuskana i pszenica Dinkel. Ten rodzaj pszenicy został po raz pierwszy uprawiany przed 5000 pne. Służył do wyrobu wypieków, holenderskiego Jenever czy oczyszczania piwa.
Jest również uważany za podgatunek pszenicy, ponieważ oba wyglądają podobnie
Jak używać orkiszu łuskanego
Orkisz łuskany może być używany jako pełne ziarna lub w postaci mąki. Z mąki orkiszowej można zrobić ciastka i chleb. Może być również używany zamiast pszenicy do przygotowania chleba lub mąki pszennej.