| Parametry | Opis |
| Nazwa botaniczna | Helianthus annuus |
| Rozmiar opakowania | 25 kilogramów |
| Minimalna wielość zamówienia | 25 kilogramów |
| Pochodzenie | Europa |
| Forma | Nasiona |
| Dostępność | Opakowania zbiorcze, Pod własną marką |
| Jakość | Organiczna oraz konwencjonalna |
| Okres przydatności do spożycia | 12 – 24 miesięcy |
| Wielkość porcji | ¼ kubka |
| Kategoria | Nasiona i ziarna |
Opis Produktu
Łuskane i przetworzone jądro słonecznika jest znane jako ziarno słonecznika piekarniczego. Gatunek piekarniczy różni się od gatunku cukierniczego, ponieważ ma okrągły kształt i duży rozmiar. W ziarnie gatunku piekarniczego liczba oleju jest wyższa. Dlatego jest ciemniejszy. Ale jeśli mówimy o gatunku cukierniczym, ma blady kolor, duży rozmiar i jędrną teksturę.
Pochodzenie nasion słonecznika gatunku cukierniczego
Pochodzenie słoneczników to Peru i Meksyk. Są jedną z pierwszych roślin uprawianych i wykorzystywanych przez rdzennych Amerykanów od tysięcy lat. Kiedy Hiszpanie sprowadzili je do Europy, olej słonecznikowy stał się bardzo sławny, a później rozprzestrzenił się również na inne kraje. Kwiaty tej rośliny wytwarzają dużo nasion, zamkniętych w szarych lub czarnych muszlach w kształcie łezki.
Jak używać nasion słonecznika gatunku cukierniczego
Pestki słonecznika gatunku cukierniczego są stosowane głównie w produktach piekarniczych i oleju słonecznikowym. Można je również spożywać w formie przekąski.