Parametry | Opis |
Nazwa botaniczna | Sesamum |
Rozmiar opakowania | 25 kilogramów |
Minimalna wielość zamówienia | 25 kilogramów |
Pochodzenie | Boliwia |
Forma | Czarne nasiona |
Dostępność | Opakowania zbiorcze, Pod własną marką |
Jakość | Organiczna oraz konwencjonalna |
Okres przydatności do spożycia | 24 miesiące |
Wielkość porcji | 3 łyżki stołowe |
Kategoria | Nasiona i ziarna |
Opis Produktu
Sezam jest jednym z najstarszych roślin oleistych na świecie. W porównaniu z innymi nasionami oleistymi czarne nasiona sezamu mają największą zawartość oleju. Sezam jest stosowany w kuchniach na całym świecie ze względu na orzechowy aromat i bogaty smak. Wygląda bardzo podobnie do czarnuszki lub czarnuszki sativa. Ludzie są zdezorientowani i nazywają to po imieniu nasion cebuli i czarnuszki.
Sesamum indicum to roślina uprawiana od tysięcy lat. Ma strąki owoców, które zawierają tłuste, małe i płaskie nasiona zwane czarnymi nasionami sezamu. Istnieje wiele odmian kolorystycznych nasion sezamu, na przykład brązowy, biały, czarny, złoty, szary i podpalany.
Po usunięciu łuski nasion sezamu czarnego zmienia się w ziarno sezamu białego, ponieważ po usunięciu łuski ziarna odsłaniają się jego białe wewnętrzne części. Po usunięciu łuski nasiona będą miały również różne składniki odżywcze i smaki.
Jak używać czarnych nasion sezamu
Czarne nasiona sezamu można wykorzystać na wiele sposobów. Możesz posypać nimi sałatki, dania z ryżu, warzywa i makaron. Mogą być również używane do obtaczania ryb w celu uzyskania chrupiącej panierki lub nawet w wypiekach. Nasiona sezamu są używane we wszystkich rodzajach kuchni w Azji, Afryce, na Bliskim Wschodzie i w basenie Morza Śródziemnego. Czarne nasiona są bogatsze w smak i mają orzechowy posmak, ale zawierają mniej oleju. Ponadto nadają potrawom estetyczny wygląd ze względu na swój niepowtarzalny kolor. W Chinach i Japonii ludzie używają czarnego sezamu do słodyczy, takich jak lody, mochi i ciasteczka.