Parametry | Opis |
Nazwa botaniczna | Oryza sativa |
Rozmiar opakowania | 25 kilogramów |
Minimalna wielość zamówienia | 25 kilogramów |
Pochodzenie | Holandia |
Forma | Białawy, brązowy proszek |
Dostępność | Opakowania zbiorcze, Pod własną marką |
Jakość | Organiczna oraz konwencjonalna |
Okres przydatności do spożycia | 12 – 24 miesięcy |
Wielkość porcji | 100 gram |
Kategoria | Mąki |
Opis Produktu
Mąka ryżowa brązowa wytwarzana jest przez kruszenie drobnego ryżu. Po usunięciu niejadalnej łuski zewnętrznej ryżu pełnoziarnistego otrzymujemy mąkę z brązowego ryżu. Mąka ryżowa jest bezglutenowa, dlatego można ją stosować zamiast mąki pszennej. Możesz również użyć mąki ryżowej jako zagęszczacza.
Pochodzenie brązowej mąki ryżowej
Przed 6000 pne. w południowych Chinach po raz pierwszy uprawiano ryż. Po pewnym czasie zaczął się rozprzestrzeniać w Indiach, Tajlandii i Wietnamie. Obecnie Indie i Chiny są odpowiedzialne za produkcję 50% ryżu na świecie. Głównymi stanami w USA, które produkują głównie ryż, są Arkansas, Luizjana i Kalifornia.
W tych częściach świata, w których ryż jest głównym składnikiem żywności, zamiast mąki pszennej używa się głównie mąki ryżowej. Stał się głównym składnikiem wyrobów piekarniczych i przetworzonej żywności szybko po tym, jak został wprowadzony w krajach zachodnich w latach 80. 90% światowej uprawy i konsumpcji ryżu znajduje się w Azji.
Ryż brązowy ma ciemny kolor i twardą konsystencję. Dlatego jest używany głównie do wypieku chleba i ciast po zmiażdżeniu.
Jak używać brązowej mąki ryżowej
Mąka ryżowa brązowa powstaje po zmiażdżeniu w 100% czystego brązowego ryżu pełnoziarnistego. Mąka nadaje orzechowy i łagodny smak. To bezglutenowa mąka ryżowa. Dlatego możesz go używać w przepisach na wypieki bezglutenowe, sosach zagęszczających i sosach, do wypieku chleba, muffinek i naleśników.