Parametry | Opis |
Nazwa botaniczna | Triticum spelt |
Rozmiar opakowania | 20 – 25 kilogramów |
Minimalna wielość zamówienia | 20 – 25 kilogramów |
Pochodzenie | Holandia |
Forma | Białawy, brązowy proszek |
Dostępność | Opakowania zbiorcze, Pod własną marką |
Jakość | Organiczna oraz konwencjonalna |
Okres przydatności do spożycia | 12 – 24 miesięcy |
Wielkość porcji | ¼ kubka |
Kategoria | Mąki |
Opis Produktu
Orkisz jest znany jako zboże zbożowe należące do rodziny pszenicy. Ziarno to było uprawiane na Bliskim Wschodzie i w Europie od setek lat. Mimo że ma taki sam wygląd jak pszenica, jego zewnętrzna skorupa jest bardzo twarda i przed użyciem jest kruszona. Podobnie jak mąka pszenna, jej smak jest lekko słodki i orzechowy.
Mąka orkiszowa jest jedną z najpopularniejszych mąk nie pszennych. Jest stosowana we wszystkich przepisach bez pszenicy, chlebie i makaronie.
Pochodzenie mąki orkiszowej
Orkisz należy do rodziny pszenicy. Jest to gatunek pszenicy uprawiany od 5000 lat pne. Jest również nazywany pszenicą łuskaną lub pszenicą Dinkel. Jest to zboże uprawiane od wieków. Orkisz pochodzi z Iranu, po którym trafił do Europy. Od ubiegłego wieku uprawa orkiszu rozpoczęła się również w Ameryce Północnej.
Jak używać mąki orkiszowej
Mąka orkiszowa jest użytecznym zamiennikiem mąki pszennej w różnych przepisach w stosunku 1: 1. Orkisz zawiera unikalny rodzaj glutenu. Aby uzyskać strukturę chleba, mąka orkiszowa potrzebuje mniej czasu na ugniatanie, ponieważ jest miękka i łatwo się rozkłada, co jest przeciwieństwem mąki pszennej. Dlatego ważne jest, aby nie mieszać zbyt mocno mąki orkiszowej. W przeciwnym razie tekstura wytwarzanej rzeczy zostanie pokruszona.