This content is blocked due to privacy reasons, you need to allow the use of cookies.
This content is blocked due to privacy reasons, you need to allow the use of cookies.

Parametry Opis
Nazwa botaniczna Amaranthus caudatus
Rozmiar opakowania 20-25 Kilogram
Minimalna wielość zamówienia 20-25 Kilogram
Pochodzenie Indie
Forma Proszek
Dostępność Opakowania zbiorcze, Pod własną marką
Jakość Organiczna
Okres przydatności do spożycia 24 miesiące
Wielkość porcji ¼ kubka
Kategoria Mąki

Opis produktu

Mąka amarantusowa pozyskiwana jest z jej głównego źródła – rośliny amarantusa. Nasiona rośliny są mielone, co zamienia je w mąkę. Można go używać do pieczenia lub mieszać z innymi mąkami. Nasiona amarantusa używane do produkcji mąki amarantusa mają różne kolory, takie jak różowy, biały, złoty i brązowy, ale zależy to od gatunku. Możesz użyć mąki amarantusowej do pieczenia, aby nadać potrawom słodki i pyszny smak.

Ludzie uważają amarantus za zboże, podobnie jak pszenica i owies, ale tak nie jest. Mimo że ma podobne zastosowania i składniki odżywcze jak zboża, różni się całkowicie od ziaren zbóż.

Pochodzenie mąki amarantusowej

Głównym producentem amarantusa było imperium Azteków, które było potężne w środkowym Meksyku w XV i XVI wieku. Po fasoli i kukurydzy amarant był trzecią największą uprawą uprawianą w Imperium. Został nazwany na cześć greckiego słowa, które oznacza „wieczny” lub „nieśmiertelny”. Pokazuje wytrzymałość i wszechstronność tego ziarna.

Jak używać mąki amarantusowej

Aztekowie używają amarantusa do wyrobu tortilli, atoli i tamales. Kiedy zaczyna się ich święty miesiąc Huitzilopochtli, używają agawy, kukurydzy i amarantusa, aby stworzyć bożki swoich bogów. Aby przygotować ulubione potrawy do pieczenia, takie jak szybki chleb, podpłomyki, naleśniki, krakersy i ciasto na pizzę, mąka amarantusowa będzie idealnym dodatkiem do małej piekarni w Twojej kuchni.

This website needs you to allow the use of cookies as described in our