Parametry | Opis |
Nazwa botaniczna | Amaranthus caudatus |
Rozmiar opakowania | 20-25 Kilogram |
Minimalna wielość zamówienia | 20-25 Kilogram |
Pochodzenie | Indie |
Forma | Proszek |
Dostępność | Opakowania zbiorcze, Pod własną marką |
Jakość | Organiczna |
Okres przydatności do spożycia | 24 miesiące |
Wielkość porcji | ¼ kubka |
Kategoria | Mąki |
Opis produktu
Mąka amarantusowa pozyskiwana jest z jej głównego źródła – rośliny amarantusa. Nasiona rośliny są mielone, co zamienia je w mąkę. Można go używać do pieczenia lub mieszać z innymi mąkami. Nasiona amarantusa używane do produkcji mąki amarantusa mają różne kolory, takie jak różowy, biały, złoty i brązowy, ale zależy to od gatunku. Możesz użyć mąki amarantusowej do pieczenia, aby nadać potrawom słodki i pyszny smak.
Ludzie uważają amarantus za zboże, podobnie jak pszenica i owies, ale tak nie jest. Mimo że ma podobne zastosowania i składniki odżywcze jak zboża, różni się całkowicie od ziaren zbóż.
Pochodzenie mąki amarantusowej
Głównym producentem amarantusa było imperium Azteków, które było potężne w środkowym Meksyku w XV i XVI wieku. Po fasoli i kukurydzy amarant był trzecią największą uprawą uprawianą w Imperium. Został nazwany na cześć greckiego słowa, które oznacza „wieczny” lub „nieśmiertelny”. Pokazuje wytrzymałość i wszechstronność tego ziarna.
Jak używać mąki amarantusowej
Aztekowie używają amarantusa do wyrobu tortilli, atoli i tamales. Kiedy zaczyna się ich święty miesiąc Huitzilopochtli, używają agawy, kukurydzy i amarantusa, aby stworzyć bożki swoich bogów. Aby przygotować ulubione potrawy do pieczenia, takie jak szybki chleb, podpłomyki, naleśniki, krakersy i ciasto na pizzę, mąka amarantusowa będzie idealnym dodatkiem do małej piekarni w Twojej kuchni.