Parametry | Opis |
Nazwa botaniczna | Chenopodium quinoa |
Rozmiar opakowania | 10-15 kilogramów |
Minimalna wielość zamówienia | 10-15 kilogramów |
Pochodzenie | Peru (Przetwarzane w EU) |
Forma | Białe płatki |
Dostępność | Opakowania zbiorcze, Pod własną marką |
Jakość | Organiczna oraz konwencjonalna |
Okres przydatności do spożycia | 12 miesięcy |
Wielkość porcji | ⅓ kubka |
Kategoria |
Opis Produktu
Quinoa pochodzi z Ameryki Południowej i słynie z jadalnych nasion. Jest to roślina zbożowa uważana za jednoroczną roślinę zielną. Oferowane przez nas płatki quinoa to po prostu sprasowana komosa ryżowa. Podobnie jak zaprawa owsiana, którą można rozwałkować, aby uzyskać płatki owsiane, to samo dotyczy płatków z komosy ryżowej, które powstały po zrolowaniu małych nasion komosy ryżowej. Oznacza to, że płatki komosy ryżowej dostarczają wszystkich wartości odżywczych komosy ryżowej.
Jeśli myślisz, że płatki quinoa i komosa ryżowa są tym samym, to tak nie jest. Główna różnica polega na ich przetwarzaniu. Płatki z komosy ryżowej są wytwarzane przy użyciu specjalnych maszyn. Z drugiej strony komosa ryżowa to po prostu całe ziarno. W procesie wytwarzania płatków komosy ryżowej stosuje się płatkownice do ziarna, które spłaszczają całe nasiona komosy ryżowej i zamieniają je w płatki komosy ryżowej.
Jak używać płatków quinoa
Nasiona komosy ryżowej są spłaszczane za pomocą płatków zbożowych, aby zrobić płatki komosy ryżowej. Z tych płatków można zrobić śniadanie bezglutenowe. Płatki z komosy ryżowej są doskonałym zamiennikiem płatków owsianych w dowolnym zastosowaniu i mogą być stosowane w równych ilościach.