Parametry | Opis |
Nazwa botaniczna | Chenopodium quinoa |
Rozmiar opakowania | 25 kilogramów |
Minimalna wielość zamówienia | 25 kilogramów |
Pochodzenie | Peru, Boliwia |
Forma | Czerwone nasiona |
Dostępność | Opakowania zbiorcze, Pod własną marką |
Jakość | Organiczna oraz konwencjonalna |
Okres przydatności do spożycia | 24 miesiące |
Wielkość porcji | 1 kubek |
Kategoria | Nasiona i ziarna |
Opis Produktu
Quinoa pochodzi z Ameryki Południowej i słynie z jadalnych nasion. Jest to roślina zbożowa uważana za jednoroczną roślinę zielną. Quinoa czerwona to kolejny najpopularniejszy rodzaj komosy ryżowej. Istnieje wiele odmian kolorystycznych Quinoa, a najbardziej znana jest biała komosa ryżowa. Popularność wśród ludzi zyskuje również komosa ryżowa czarna i czerwona. Smak czarnej komosy ryżowej jest bardziej ziemisty i słodszy w porównaniu do białej komosy ryżowej.
Pochodzenie czerwonej komosy ryżowej
Pochodząca z Ameryki Południowej roślina kwitnąca Chenopodium quinoa produkuje czerwoną komosę ryżową. Żołnierze Inków nazywali to po imieniu, Inca red. Dlatego jest również znany pod tą nazwą w rodzimym regionie.
Kiedy czerwone nasiona komosy ryżowej są niegotowane, są chrupiące, płaskie i owalne. Tworzą małą kulkę, podobnie jak kuskus, gdy są odpowiednio ugotowane. Ugotowana czerwona komosa ryżowa ma konsystencję ciągnącą się i puszystą.
Chociaż nasiona te znane są jako czerwone nasiona komosy ryżowej, czasami mają one fioletowy kolor. Quinoa ma wyjątkowy profil odżywczy. Chociaż jest to pseudozboże, ludzie uważają go za pełne ziarno. Dzieje się tak, ponieważ nie rośnie na trawie takiej jak jęczmień, owies i pszenica.
Jak używać czerwonej komosy ryżowej
Podobnie jak biała komosa ryżowa, w większości przypadków można użyć czerwonej komosy ryżowej. Ale chodzi o to, że nie zapewnia dużej pomocy w słodkich potrawach. Można go używać w sałatkach, jako zamiennik ryżu lub w misach zbożowych, ale nie nadaje się do pieczenia. Red Quinoa ma orzechowy smak i super chrupiącą konsystencję. Smakuje smaczniej niż biała komosa ryżowa.