This content is blocked due to privacy reasons, you need to allow the use of cookies.
This content is blocked due to privacy reasons, you need to allow the use of cookies.
Parametry Opis
Nazwa botaniczna Bertholletia excelsa
Rozmiar opakowania 20 kilogramów
Minimalna wielość zamówienia 20 kilogramów
Pochodzenie Boliwia
Forma Orzechy
Dostępność Opakowania zbiorcze, Pod własną marką
Jakość Organiczna oraz Konwencjonalna
Okres przydatności do spożycia 12-24 miesięcy
Wielkość porcji 28 gramów na dzień
Kategoria Orzechy

Opis produktu

Orzech brazylijski zbiera się z południowoamerykańskiego drzewa, które ma apetyczne nasiona. Kształt tych orzechów jest trójkątny i rośnie wewnątrz drewnianej skorupy, podobnie jak orzechy kokosowe. Co więcej, ma też odrobinę smaku, przypomina kokos z maślanym, słodko-kremowym smakiem, który sprawia, że jest popularny.

Pochodzenie Brazylijskich orzechów

Inną nazwą orzecha brazylijskiego jest Bertholletia excelsa. Prawie połowa produkcji tych orzechów na całym świecie odbywa się w Boliwii. Brazylia i Peru są drugim i trzecim co do wielkości producentem tych orzechów. Oznacza to, że Amazon jest regionem, który produkuje wszystkie orzechy brazylijskie. Według obliczeń władz brazylijskich w Amazonii rośnie około dziewięciu milionów drzew orzechów brazylijskich.

Drzewo orzecha brazylijskiego może dorastać do 500 lat. Średnia roczna pojemność owocu drzewa wynosi około 40 kg. Dlatego jest uważana za jedną z najważniejszych gospodarczo roślin w regionie Amazonii. Zamiast plantacji, brazylijskie drzewo orzechowe jest sprzedawane z dzikiej przyrody w celu uprawy i zbioru.

Kształt orzecha brazylijskiego jest okrągły i ma średnicę 10 cm przy wadze 2 kg. Jeden orzech brazylijski może zawierać około 25 nasion. Ma twardą, ale cienką łupinę z białym jądrem, które jest jadalną częścią nasion. Te orzechy mogą być używane na surowo, prażone lub solone. Sprawdzają się jako bardzo dobre składniki do deserów, zup lub można je posypać sałatkami.

Jak używać Brazylijskich orzechów

Możesz dodać te orzechy brazylijskie w różnych przepisach po posiekaniu lub mogą być używane jako przekąska. Można je stosować słodzone, prażone, solone lub surowe. Są bardzo dobrymi składnikami do deserów, zup lub można je posypać sałatkami. Może być częścią wielu potraw lub stosowany jako olej z orzechów brazylijskich.

This website needs you to allow the use of cookies as described in our