| Parametry | Opis | 
| Nazwa botaniczna | Salvia hispanica | 
| Rozmiar opakowania | 25 kilogramów | 
| Minimalna wielość zamówienia | 25 kilogramów | 
| Pochodzenie | Południowa Ameryka, Afryka | 
| Forma | Nasiona | 
| Dostępność | Opakowania zbiorcze, Pod własną marką | 
| Jakość | Organiczna oraz konwencjonalna | 
| Okres przydatności do spożycia | 24 – 36 miesięcy | 
| Wielkość porcji | 15 grams | 
| Kategoria | Superfoods | 
Opis Produktu
Oferowane przez nas czarne nasiona chia są konwencjonalne i ekologiczne, importowane z Afryki i Ameryki Południowej. Chia to kwiat należący do rodziny łagodnych. Był czas, kiedy Chia była istotną uprawą w środkowym Meksyku i starożytnych Aztekach. Obecnie uprawiana jest na skalę komercyjną w Gwatemali, Argentynie, Australii i Ekwadorze.
Kiedy ten mały kwiatek był już w formie liścia, to zielone nasionko może dodać trochę tekstury do kanapek i sałatek. Po namoczeniu nasionka daje przyjemną konsystencję jak żel. Wielu kucharzy używa czarnych nasion chia w budyniu owocowym bez pektyny, aby uchronić się przed długotrwałym gotowaniem. Osoby, które wolą wegańskie, używają głównie chia, ponieważ jest to mielone ziarno i można je mieszać z wodą. Może służyć do pieczenia zamiast jajek.
Jak używać Czarnych Nasion Chia
Czarne nasiona chia mają łagodny smak i mogą być galaretowate do orzechowych i chrupiące, w zależności od rodzaju przygotowania. Czarne nasiona chia można dodawać do jogurtu, musli, owsianki i innych produktów spożywczych.