Parametry | Opis |
Nazwa botaniczna | Chenopodium quinoa |
Rozmiar opakowania | 20 kilogramów |
Minimalna wielość zamówienia | 20 kilogramów |
Pochodzenie | Peru |
Forma | Białe płatki |
Dostępność | Opakowania zbiorcze, Pod własną marką |
Jakość | Organiczna oraz konwencjonalna |
Okres przydatności do spożycia | 12 miesięcy |
Wielkość porcji | ¼ kubka |
Kategoria | Mąki |
Opis Produktu
Komosa ryżowa znana jest jako roślina zielna, która rośnie głównie w Ameryce Południowej ze względu na jej jadalne nasiona jako uprawę zbożową. Nasiona lub ziarna komosy ryżowej są bezglutenowe i pseudozbożowe.
Pochodzenie mąki z komosy ryżowej
Pierwsza uprawa komosy ryżowej miała miejsce około 7000 lat temu w Andach. Dlatego jest uważany za starożytne ziarno i główny produkt spożywczy od czasów prekolumbijskich. Kiedy doszło do hiszpańskiej wyprawy, zaniedbali komosę ryżową, ponieważ myśleli, że jest to indyjskie jedzenie.
Kulminacja uprawy komosy ryżowej przypada na ostatnią połowę XX wieku. Obecnie uprawiany jest od regionu Andów, przez północno-zachodnie Stany Zjednoczone po Kanadę. Około 255 produktów handlowych, w tym produkty do pieczenia, zawiera komosę ryżową jako składnik od września 2017 do 2018 roku.
Rosnącym regionem tego malutkiego zboża rzekomego są Andy. Możesz użyć nasion komosy ryżowej jako prażonych lub surowych. Ogólnie mąka z komosy ryżowej jest mieszana z innymi mąkami i stosowana w wielu produktach, takich jak desery, chleb, ciasta i inne wypieki.
Jak używać mąki z komosy ryżowej Quinoa
Mąka z komosy ryżowej jest pieczona lub gotowana. Powszechnie stosuje się go w około 20%, mieszając z mąką pszenną do produkcji naleśników, deserów, chleba i ciastek.