Parametry | Opis |
Nazwa botaniczna | Prunus armeniaca |
Rozmiar opakowania | 12.5 Kilogramów |
Minimalna wielość zamówienia | 25 Kilogramów |
Pochodzenie | Turcja |
Forma | Suszone owoce |
Dostępność | Opakowania zbiorcze, Pod własną marką |
Jakość | Organiczna |
Okres przydatności do spożycia | 12-24 miesięcy |
Wielkość porcji | 30 gms (3 lub 4 morele) |
Kategoria | Suszone owoce |
Opis produktu
Morele znane są z wyprostowanego wzrostu lub rozprzestrzeniania się. Jest to drzewo liściaste występujące w małych i średnich rozmiarach. Uprawiane drzewa osiągają maksymalną wysokość około 4 metrów. Ale kiedy rosną w warunkach naturalnych, ich wysokość może dochodzić nawet do 15 metrów. Są klasyfikowane jako szara, brązowa i czerwona kora, z czerwonymi liśćmi z młodymi gałązkami.
Pochodzenie morel:
Istnieje wiele nieporozumień i sporów na temat pochodzenia moreli. W starożytności morela była uprawiana w Armenii. Rośnie tam od tak dawna, że ludzie zaczęli myśleć, że to stamtąd pochodzi. Nasiona moreli zostały znalezione na stanowisku z czasów chalkolitu podczas wykopalisk archeologicznych w Garni w Armenii. Dlatego ma naukową nazwę Prunus armeniaca (śliwka ormiańska), która wywodzi się z wcześniej opisanego założenia. Obecnie w Armenii rośnie około 50 odmian moreli. W XVII wieku pne osadnicy przywieźli ten pomarańczowy owoc do kolonii angielskich. W dzisiejszym świecie Stany Zjednoczone są jednym z najważniejszych importerów moreli. W Kalifornii i niektórych częściach Waszyngtonu uprawia się dużą liczbę moreli. Oferowane przez nas morele pochodzą z Turcji.
Jak używać moreli całych lub pokrojonych:
Ze względu na niesamowitą konsystencję, wilgotność, słodycz i cierpki smak suszone morele są bardzo popularne wśród ludzi. Można go spożywać jako przekąskę, tak jak ludzie na Bliskim Wschodzie i w Europie Wschodniej. Możesz dodać je w pełnowartościowym owsie lub greckim jogurcie, aby uzyskać wspaniały smak. Dobrym wyborem jest również dodanie posiekanych moreli w muffinach.