Parametry | Opis |
Nazwa botaniczna | Cinnamomum Verum, Cinnamon Zeylanicum |
Rozmiar opakowania | 20 – 25 kilogramów |
Minimalna wielość zamówienia | 20 – 25 kilogramów |
Pochodzenie | Madagaskar |
Forma | Proszek |
Dostępność | Opakowania zbiorcze, Pod własną marką |
Jakość | Organiczna oraz konwencjonalna |
Okres przydatności do spożycia | 12 – 24 miesięcy |
Wielkość porcji | 2 – 4 gramów na dzień |
Kategoria | Zioła i przyprawy |
Opis Produktu
Źródłem cynamonu Zeylanicum jest wewnętrzna kora cynamonu cejlońskiego. Znani producenci Cinnamon Zeylanicum to Madagaskar, Sri Lanka i Indie. Jedyny oryginalny cynamon cejloński, który jest uważany za historycznie, pochodzi ze Sri Lanki. Chociaż inne cynamony również pochodzą z tego samego gatunku, uważa się je za korę kasji. Ale jeśli chodzi o handel, wszystkie gatunki cynamonu są uważane za takie same.
Pochodzenie cynamonu cejlońskiego
Cynamon jest uważany za bardzo stary i był używany przez Egipcjan już w 2000 roku pne. Łodygi drzew cynamonowych są ścinane, a następnie przetwarzane poprzez zeskrobywanie ich zewnętrznej kory. Z tego powodu wewnętrzna kora gubi się, a następnie podważa w rolkach kłód. Następnie bułki są suszone przez kilka godzin, a następnie pocięte na rolki o średnicy około 10 cm. Te bułki później mielone są na proszek. Proszek cynamonowy można wykorzystać na wiele sposobów, np. W pikantnych napojach i deserach. Różne gatunki Cinnamomum są źródłem cynamonu w proszku. W Azji uprawiane jest drzewo Cinnamomum, głównie w Wietnamie, Chinach i Indonezji. Są również używane do uzyskania słodkiego aromatu, wyjątkowego i pikantnego smaku oraz ciepłego ciepła, które jest uzyskiwane z olejku eterycznego zwanego aldehydem cynamonowym.
Drzewo cynamonowe musi rosnąć przez dwa lata, aby wydać cynamon. Po dwóch latach drzewo zostaje posiekane na pnie, po czym wyrasta wiele małych pąków. Kiedy te pędy stają się grube i dojrzałe, a ich średnica wynosi 2 cale, wewnętrzna kora łodygi jest równomiernie uderzana i obcinana po ścięciu zielonej zewnętrznej kory, aż uwolni się z głębi drewna. Następnie wewnętrzną korę suszy się na powietrzu, usuwa duże arkusze i kroi w paski. To są paski, które zamieniły się w zwinięte pióra cynamonu. Te pióra są dalej suszone w piecu lub na słońcu. Kiedy pióra są wystarczająco opalone, są gotowe do wysłania na cały świat.
Jak używać cynamonu cejlońskiego
Oferowany przez nas proszek cynamonowy jest całkowicie organiczny i rozpływa się w ustach o ciepłym, pikantnym, słodkim, aromatycznym i delikatnym smaku. Możesz dodać go do swojej kuchni, aby uzyskać doskonałe smaki i nadać głębi. Może być stosowany do aromatyzowania dań owocowych, słodkich i zacieru zbożowego. Oryginalny cynamon może dać niesamowity aromat do przygotowania gorących napojów, takich jak kawa czy herbata.