Opis produktu
Na niektórych obszarach Meksyku amarantus zbożowy rośnie również jako roślina spożywcza. Z ziaren amarantusa jest również pozyskiwany olej z amarantusa, który ma wiele zastosowań komercyjnych. Jeśli spojrzymy dokładnie, amarant nie jest ziarnem; jest nasionem naturalnie bezglutenowym
Ziarno amarantusa ma gładką konsystencję, która jest lekko ziemista i orzechowa. To sprawia, że jest to pyszna żywność ekologiczna oraz wszechstronny i pełnowartościowy dodatek do menu śniadaniowego. W czasie świąt jest również używany do wyrobu cukierków zwanych alegría. Obecnie większość wyprodukowanego ziarna amarantusa jest sprzedawana w sklepach ze zdrową żywnością.
Pochodzenie ziaren amarantusa:
Różne gatunki amarantusa uprawianego w zbożach mają długą historię 8000 lat. Rośliny amarantusa są uważane za zboża rzekome, które są uprawiane dla ich skrobiowych nasion. Ale nie można ich umieścić w klasyfikacji rodziny zbóż, takich jak ryż i pszenica. Różne gatunki amarantusa, takie jak Amaranthus cruentus L, Amaranthus hypochondriacus L i Amaranthus caudatus L, są nadal używane jako ziarno. Uprawy ziarna amarantusa są porównywalne z uprawami kukurydzy czy ryżu.
Jak używać ziaren amarantusa:
Aztekowie używali amarantusa do tortilli, atoli i tamales. Co więcej, używają również tych ziaren, kukurydzy i agawy do formowania kształtów swoich bogów w ich świętym miesiącu Huitzilopochtli. Kiedy nasiono amarantusa jest prażone, wyskakuje jak popcorn. Można go również zmielić w mące, aby można go było wykorzystać do robienia makaronu, chleba i dobrego substytutu mąki. Kiełkując samemu kiełki amarantusa, możesz zrobić pyszny dodatek do kanapek i sałatek.
Możesz także ugotować ziarna amarantusa zamiast ziaren luzem, takich jak ryż i dodać je do ulubionych potraw. Amarantus jest również bardzo popularny jako dodatek do śniadania, np. Płatki owsiane.