This content is blocked due to privacy reasons, you need to allow the use of cookies.
This content is blocked due to privacy reasons, you need to allow the use of cookies.

 

Parametry Opis
Nazwa botaniczna Amaranthus caudatus
Rozmiar opakowania 25 kilogramów
Minimalna wielość zamówienia 25 kilogramów
Pochodzenie India
Forma Proszek
Dostępność Opakowania zbiorcze, Pod własną marką
Jakość Organiczna
Okres przydatności do spożycia 24 miesiące
Wielkość porcji ½ kubka
Kategoria Nasiona i pestki

Opis produktu

Na niektórych obszarach Meksyku amarantus zbożowy rośnie również jako roślina spożywcza. Z ziaren amarantusa jest również pozyskiwany olej z amarantusa, który ma wiele zastosowań komercyjnych. Jeśli spojrzymy dokładnie, amarant nie jest ziarnem; jest nasionem naturalnie bezglutenowym

Ziarno amarantusa ma gładką konsystencję, która jest lekko ziemista i orzechowa. To sprawia, że jest to pyszna żywność ekologiczna oraz wszechstronny i pełnowartościowy dodatek do menu śniadaniowego. W czasie świąt jest również używany do wyrobu cukierków zwanych alegría. Obecnie większość wyprodukowanego ziarna amarantusa jest sprzedawana w sklepach ze zdrową żywnością.

Pochodzenie ziaren amarantusa:

Różne gatunki amarantusa uprawianego w zbożach mają długą historię 8000 lat. Rośliny amarantusa są uważane za zboża rzekome, które są uprawiane dla ich skrobiowych nasion. Ale nie można ich umieścić w klasyfikacji rodziny zbóż, takich jak ryż i pszenica. Różne gatunki amarantusa, takie jak Amaranthus cruentus L, Amaranthus hypochondriacus L i Amaranthus caudatus L, są nadal używane jako ziarno. Uprawy ziarna amarantusa są porównywalne z uprawami kukurydzy czy ryżu.

Jak używać ziaren amarantusa:

Aztekowie używali amarantusa do tortilli, atoli i tamales. Co więcej, używają również tych ziaren, kukurydzy i agawy do formowania kształtów swoich bogów w ich świętym miesiącu Huitzilopochtli. Kiedy nasiono amarantusa jest prażone, wyskakuje jak popcorn. Można go również zmielić w mące, aby można go było wykorzystać do robienia makaronu, chleba i dobrego substytutu mąki. Kiełkując samemu kiełki amarantusa, możesz zrobić pyszny dodatek do kanapek i sałatek.

Możesz także ugotować ziarna amarantusa zamiast ziaren luzem, takich jak ryż i dodać je do ulubionych potraw. Amarantus jest również bardzo popularny jako dodatek do śniadania, np. Płatki owsiane.

This website needs you to allow the use of cookies as described in our