Parametry | Opis |
Nazwa botaniczna | Sesamum |
Rozmiar opakowania | 25 kilogramów |
Minimalna wielość zamówienia | 25 kilogramów |
Pochodzenie | India, Etopia, Turcja |
Forma | Białe nasiona |
Dostępność | Opakowania zbiorcze, Pod własną marką |
Jakość | Organiczna oraz konwencjonalna |
Okres przydatności do spożycia | 24 miesiące |
Wielkość porcji | 3 łyżki stołowe |
Kategoria | Nasiona i pestki |
Opis Produktu
Spośród wszystkich nasion oleistych sezam zawiera najwięcej oleju. Jest to również jedna z najstarszych roślin oleistych na świecie. Kuchnie na całym świecie używa sezamu jako składnika do gotowania. Nasiona sezamu są jadalne na oba sposoby, z łuską i bez. Kiedy łuska jest nienaruszona, nasiona sezamu mają złocisto brązowy odcień. Po łuszczeniu ma białawą barwę, która po prażeniu zmienia się w brązową.
Pochodzenie Naturalnych Nasion Sezamu
Sezam lub Sesamum indicum to roślina jednoroczna, która rośnie prosto i należy do rodziny Pedaliaceae. Nazywa się go również benne i jest uprawiany dla nasion od tysięcy lat. Z jej nasion pozyskuje się bogaty aromatyczny olej, który służy do aromatyzowania i jedzenia. Ma kilka innych typów, które można znaleźć w Afryce, a niektóre w Indiach. Jest uprawiany w tropikalnych regionach świata ze względu na jadalne nasiona. W strąkach rosną nasiona sezamu. W 2016 roku światowa produkcja nasion sezamu wyniosła 6,1 miliona ton, a głównymi producentami były Sudan, Indie, Tanzania i Myanmar.
Jak używać Naturalnych Nasion Sezamu
Sezam jest używany głównie do gotowania w Azji i na Bliskim Wschodzie. Chałwa to jedna z najsłynniejszych słodkich potraw, przygotowywana z rozgniecionych i słodzonych nasion sezamu. Mieszkańcy Ameryki Północnej i Europy używają tego ziarna do ozdabiania i aromatyzowania różnych produktów spożywczych, zwłaszcza wypieków.