| Parametry | Opis |
| Nazwa botaniczna | Helianthus annuus |
| Rozmiar opakowania | 25 kilogramów |
| Minimalna wielość zamówienia | 25 kilogramów |
| Pochodzenie | Europa |
| Forma | Nasiona |
| Dostępność | Opakowania zbiorcze, Pod własną marką |
| Jakość | Organiczna oraz konwencjonalna |
| Okres przydatności do spożycia | 12 – 24 miesięcy |
| Wielkość porcji | ¼ kubka |
| Kategoria | Nasiona i ziarna |
Opis Produktu
Helianthus annuus, powszechnie znany jako słonecznik, to jednoroczna roślina zielna należąca do rodziny Helianthus. Jest uprawiany ze względu na jadalne owoce i olej. Ten gatunek słonecznika jest również używany do pożywienia przez dzikie ptaki, w niektórych zastosowaniach przemysłowych, jako pasze dla zwierząt gospodarskich i do dekoracji w ogrodach przydomowych.
Pochodzenie Łamanych Nasion Słonecznika
W Ameryce po raz pierwszy słoneczniki zostały użyte do celów domowych. Chociaż dziki Helianthus annuus ma wiele gałęzi z wieloma główkami kwiatowymi na każdej gałęzi, domowe słoneczniki mają tylko jedną główkę kwiatową na gałęziach. Ponieważ kształt kwiatu przypomina słońce, nazywa się go słonecznikiem. W XVI wieku nasiona słonecznika zostały sprowadzone do Europy z Ameryki. Od tego czasu olej słonecznikowy stał się jednym z najczęściej używanych składników do gotowania.
Jak używać łamanych nasion słonecznika
Te nasiona to pozostałości całych łuskanych nasion słonecznika, które można wykorzystać w wielu przepisach.