Parametry | Opis |
Nazwa botaniczna | Fagopyrum esculentum |
Rozmiar opakowania | 25 kilogramów |
Minimalna wielość zamówienia | 25 kilogramów |
Pochodzenie | Chiny, Ukraina |
Forma | Nasiona |
Dostępność | Opakowania zbiorcze, Pod własną marką |
Jakość | Organiczna oraz Konwencjonalna |
Okres przydatności do spożycia | 24 miesiące |
Wielkość porcji | ½ kubka |
Kategoria | Nasiona i pestki |
Opis produktu
Gryka łuskana jest jak ziarno należące do rodziny zbóż, zwanych potocznie zbożami rzekomymi. Mówiąc o zbożach rzekomych, są to nasiona, ale używane jak ziarna zbóż, które nie mogą rosnąć na trawie. Inne przykłady zbóż rzekomych to amarantus i komosa ryżowa. Nie dajcie się zwieść jego nazwie; kasza gryczana to nie pszenica. Dlatego jest bezglutenowa. W celach spożywczych powszechnie uprawia się dwa rodzaje gryki. Są to gryka pospolita (Fagopyrum tartaricum) i gryka zwyczajna (Fagopyrum esculentum). Chociaż ludzie uważali to za ziarno, w rzeczywistości jest to pestka.
Pochodzenie
Półkule północne, takie jak Rosja, Chiny, Europa Wschodnia i Środkowa oraz Kazachstan, są największymi producentami gryki łuskanej. Regiony, które uprawiają zboża, są zwykle tymi, które również zbierają grykę, ponieważ jest ona niezbędna na ziemiach marginalnych. Ale jest to szczególnie ważne w chłodniejszych regionach Azji, które mają większą wysokość i szerokość geograficzną. Głównym celem jej uprawy są nasiona, które dają skrobiowe białe bielmo. Służy do produkcji mąki gryczanej, z której można wytwarzać bliny, makaron soba w Japonii oraz naleśniki. Ziarno gryki można również wykorzystać do zagęszczania zup oraz jako śniadanie. W celu usunięcia owocni ziarno jest miażdżone i daje nam obłuszczone ziarna, które są używane w tradycyjnej rosyjskiej potrawie zwanej kaszą.
Jak używać gryki łuskanej
Jeśli chcesz nadać swoim potrawom i potrawom bezglutenowy smak, gryka łuskana będzie fantastycznym wyborem. To fantastyczne ziarno, które może dodać smaku i konsystencji wegetariańskim burgerom, ożywić sałatki i wzbogacić smak muesli. Aby zjeść proste, ale pyszne śniadanie, spróbuj szczypty kaszy gryczanej z solą i ciesz się posiłkiem z cynamonem, świeżymi owocami i syropem klonowym.