This content is blocked due to privacy reasons, you need to allow the use of cookies.
This content is blocked due to privacy reasons, you need to allow the use of cookies.
Parametry Opis
Nazwa botaniczna Sesamum
Rozmiar opakowania 25 kilogramów
Minimalna wielość zamówienia 25 kilogramów
Pochodzenie India, Etopia, Turcja
Forma Białe nasiona
Dostępność Opakowania zbiorcze, Pod własną marką
Jakość Organiczna oraz konwencjonalna
Okres przydatności do spożycia 24 miesiące
Wielkość porcji 3 łyżki stołowe
Kategoria Nasiona i pestki

Opis Produktu

Spośród wszystkich nasion oleistych sezam zawiera najwięcej oleju. Jest to również jedna z najstarszych roślin oleistych na świecie. Kuchnie na całym świecie używa sezamu jako składnika do gotowania. Nasiona sezamu są jadalne na oba sposoby, z łuską i bez. Kiedy łuska jest nienaruszona, nasiona sezamu mają złocisto brązowy odcień. Po łuszczeniu ma białawą barwę, która po prażeniu zmienia się w brązową.

Pochodzenie Naturalnych Nasion Sezamu

Sezam lub Sesamum indicum to roślina jednoroczna, która rośnie prosto i należy do rodziny Pedaliaceae. Nazywa się go również benne i jest uprawiany dla nasion od tysięcy lat. Z jej nasion pozyskuje się bogaty aromatyczny olej, który służy do aromatyzowania i jedzenia. Ma kilka innych typów, które można znaleźć w Afryce, a niektóre w Indiach. Jest uprawiany w tropikalnych regionach świata ze względu na jadalne nasiona. W strąkach rosną nasiona sezamu. W 2016 roku światowa produkcja nasion sezamu wyniosła 6,1 miliona ton, a głównymi producentami były Sudan, Indie, Tanzania i Myanmar.

Jak używać Naturalnych Nasion Sezamu

Sezam jest używany głównie do gotowania w Azji i na Bliskim Wschodzie. Chałwa to jedna z najsłynniejszych słodkich potraw, przygotowywana z rozgniecionych i słodzonych nasion sezamu. Mieszkańcy Ameryki Północnej i Europy używają tego ziarna do ozdabiania i aromatyzowania różnych produktów spożywczych, zwłaszcza wypieków.

This website needs you to allow the use of cookies as described in our