This content is blocked due to privacy reasons, you need to allow the use of cookies.
This content is blocked due to privacy reasons, you need to allow the use of cookies.
Parametry Opis
Nazwa botaniczna Chenopodium quinoa
Rozmiar opakowania 25 kilogramów
Minimalna wielość zamówienia 25 kilogramów
Pochodzenie Peru, Boliwia
Forma Czerwone nasiona
Dostępność Opakowania zbiorcze, Pod własną marką
Jakość Organiczna oraz konwencjonalna
Okres przydatności do spożycia 24 miesiące
Wielkość porcji 1 kubek
Kategoria Nasiona i ziarna

Opis Produktu

Quinoa pochodzi z Ameryki Południowej i słynie z jadalnych nasion. Jest to roślina zbożowa uważana za jednoroczną roślinę zielną. Quinoa czerwona to kolejny najpopularniejszy rodzaj komosy ryżowej. Istnieje wiele odmian kolorystycznych Quinoa, a najbardziej znana jest biała komosa ryżowa. Popularność wśród ludzi zyskuje również komosa ryżowa czarna i czerwona. Smak czarnej komosy ryżowej jest bardziej ziemisty i słodszy w porównaniu do białej komosy ryżowej.

Pochodzenie czerwonej komosy ryżowej

Pochodząca z Ameryki Południowej roślina kwitnąca Chenopodium quinoa produkuje czerwoną komosę ryżową. Żołnierze Inków nazywali to po imieniu, Inca red. Dlatego jest również znany pod tą nazwą w rodzimym regionie.

Kiedy czerwone nasiona komosy ryżowej są niegotowane, są chrupiące, płaskie i owalne. Tworzą małą kulkę, podobnie jak kuskus, gdy są odpowiednio ugotowane. Ugotowana czerwona komosa ryżowa ma konsystencję ciągnącą się i puszystą.

Chociaż nasiona te znane są jako czerwone nasiona komosy ryżowej, czasami mają one fioletowy kolor. Quinoa ma wyjątkowy profil odżywczy. Chociaż jest to pseudozboże, ludzie uważają go za pełne ziarno. Dzieje się tak, ponieważ nie rośnie na trawie takiej jak jęczmień, owies i pszenica.

Jak używać czerwonej komosy ryżowej

Podobnie jak biała komosa ryżowa, w większości przypadków można użyć czerwonej komosy ryżowej. Ale chodzi o to, że nie zapewnia dużej pomocy w słodkich potrawach. Można go używać w sałatkach, jako zamiennik ryżu lub w misach zbożowych, ale nie nadaje się do pieczenia. Red Quinoa ma orzechowy smak i super chrupiącą konsystencję. Smakuje smaczniej niż biała komosa ryżowa.

This website needs you to allow the use of cookies as described in our