This content is blocked due to privacy reasons, you need to allow the use of cookies.
This content is blocked due to privacy reasons, you need to allow the use of cookies.
Parametry Opis
Nazwa botaniczna Chenopodium quinoa
Rozmiar opakowania 20 kilogramów
Minimalna wielość zamówienia 20 kilogramów
Pochodzenie Peru
Forma Białe płatki
Dostępność Opakowania zbiorcze, Pod własną marką
Jakość Organiczna oraz konwencjonalna
Okres przydatności do spożycia 12 miesięcy
Wielkość porcji ¼ kubka
Kategoria Mąki

Opis Produktu

Komosa ryżowa znana jest jako roślina zielna, która rośnie głównie w Ameryce Południowej ze względu na jej jadalne nasiona jako uprawę zbożową. Nasiona lub ziarna komosy ryżowej są bezglutenowe i pseudozbożowe.

Pochodzenie mąki z komosy ryżowej

Pierwsza uprawa komosy ryżowej miała miejsce około 7000 lat temu w Andach. Dlatego jest uważany za starożytne ziarno i główny produkt spożywczy od czasów prekolumbijskich. Kiedy doszło do hiszpańskiej wyprawy, zaniedbali komosę ryżową, ponieważ myśleli, że jest to indyjskie jedzenie.

Kulminacja uprawy komosy ryżowej przypada na ostatnią połowę XX wieku. Obecnie uprawiany jest od regionu Andów, przez północno-zachodnie Stany Zjednoczone po Kanadę. Około 255 produktów handlowych, w tym produkty do pieczenia, zawiera komosę ryżową jako składnik od września 2017 do 2018 roku.

Rosnącym regionem tego malutkiego zboża rzekomego są Andy. Możesz użyć nasion komosy ryżowej jako prażonych lub surowych. Ogólnie mąka z komosy ryżowej jest mieszana z innymi mąkami i stosowana w wielu produktach, takich jak desery, chleb, ciasta i inne wypieki.

Jak używać mąki z komosy ryżowej Quinoa

Mąka z komosy ryżowej jest pieczona lub gotowana. Powszechnie stosuje się go w około 20%, mieszając z mąką pszenną do produkcji naleśników, deserów, chleba i ciastek.

This website needs you to allow the use of cookies as described in our